Църква "Св. вмчк Димитър"

Църквата Св. вмчк Димитър се намира в квартал Видима на град Априлци.

През пролетта на 1895 г. започва изграждането на божия храм. Едни хора вадят и прекарват камъни от м. Габровница и Граднишкия боаз, други секат и дялат греди и мартаци, грети свалят на гръб негасена вар чак от Бъзев дял. И стари, и млади горят от желание час по-скоро да имат своя "черкова", та за празници, сватби и кръщенета да не бият път до Ново село. Чрез дарения от населението се набират средства за измазването на храма, за направата на олтара и закупуването на икони и свещници. По-заможните люде заплащат на майсторите. Видимски младежи ходили на печалба в далечна Америка, подаряват на храма сладкогласна камбана. Това са Стефан и Боньо Колеви, Мирчо и Матю Колеви, Трифон Киров Радев, Стоян Горненски, Минко Йонков Тарлев, Христо Илев Шейтанов, Петър Петков Бахлов и Събчо Иеремиев Матев.

В ранното утро на 24 септември 1895 г. тържествен камбанен звън се носи над котловината и съобщава на всички, че в Новоселския край е издигнат още един християнски храм. В присъствието на местните хора и много гости от съседните села той е осветен тържествено от ловчанския владика. На 26 октомври същата година - Димитровден - за пръв път се празнува селският събор. След службата в храма се съобщава на хората' че се създава ново село - Видима, което ще носи името на р. Видима. Хората ликуват. Пищят гайди, свирят кавали, вият се кръшни хора край новата черква.

Варчо Варчев, "Априлци"

Църквата "Св. Петка Параскева"

Спомените за възникването на църквата се преплитат с легендите, но едно е безспорно - през 1814 година новоселчани могат да се черкуват в просторен, скрит в земята и далеч от погледа на иновереца православен храм.