Туристическа пътека "Кръстът"

Началото на пътеката започва от центъра на град Априлци, преминава покрай вкопаната църква "Св. Петка Параскева", която е паметник на културата с национално значение и достига до 34-метровия метален кръст, даващ името на пътеката.

Дължината на пътеката е около 600 м.
Времетраене на маршрута - около 20-30 мин.

Туристическа пътека "Кръста" е един изключително лек пешеходен туристически маршрут, подходящ за всички възрастови групи и чудесно място за повичка и релакс. Пътеката е оборудвана с пейки за почивка и усамотение сред природата и беседки, от които се открива неповторима гледка към Централна Стара планина (връх Ботев, Марагидик, Видимското пръскало) и Априлската котловина.

Местността "Кръста" е чудесно място за пикник и приобщаване с природата. Любителите на фотографията имат възможност за заснемане на красиви панорамни снимки за спомен от гр. Априлци, както и снимки на растителни видове, характерни за района.

Изградените детски съоръжения предлагат подходящи условия за занимания и развлечения на малки деца - табло за морски шах, детско влакче и къща, люлки и комбинирано детско съоръжение.

Много вълнуващо е посещението ѝ след залез слънце, когато кръстът свети с цялото си очарование и романтика, а къщите в котловината приличат на многобройни блещукащи светулки.

Кръстът е изграден от местен предприемач по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината от обявяването на Априлци за град. Висок е 34 метра.

Маршрут "Мануилите"

Започва от гр. Априлци /кв. Острец посока ул. ”Русалийски проход„ – мах. Боевци на 1 км се стига до отклонение на ляво. Трасето продължава с изкачване в посока местността "Мануилите".

Екопътека "Водните дупки"

Маршрутът започва от кв. Видима, надясно от ВЕЦ до местността Мазането. От там се тръгва по пътеката за х. Плевен и след около 500м се стига до разклона при зимна и лятна пътека за хижата.